Geschiedenis

Dit is de website van Erik Houter, geboren en getogen Vlielander. Ik raakte voor het eerst in aanraking met de duivensport in 1976. Mijn vader kocht een duivenhok van Willem Gieles met een aantal duiven. Ik raakte ook gelijk geïnteresseerd en was geregeld in het duivenhok te vinden. De eerste duiven kregen de naam “vadertje en moedertje”. Dit waren niet de minste duiven want “moedertje” werd generaal duifkampioen en uit het koppel kwamen ook prima duiven, waaronder “Klaasie”, die fond duifkampioen werd.

Op Vlieland waren in de jaren 70 vele duivenliefhebbers, op het hoogtepunt meer dan 20. En dat op een eiland met een gemeenschap van 1000 inwoners mag uniek worden genoemd. We speelden toen in afdeling K, en hier kon je destijds nog vroege duiven spelen wanneer de wind gunstig was. Met Zuidoosten wind kwamen er geregeld koppels van vele honderden duiven over en dan duimen dat er een duifje uitviel.

Tot mijn 16e jaar heb ik met mijn vader duiven gehad. Op dat moment moest ik naar het vaste land om verder te studeren. Pubertijd en het gegeven dat ik van maandag tot vrijdag in Leeuwarden woonde, resulteerde erin dat de duivensport op een zeer laag pitje kwam te staan. Het hok is altijd bij mijn ouderlijk huis gebleven, maar zonder duiven.

In 2001 ben ik na vele omzwervingen weer op Vlieland komen wonen. Vanaf het begin heb ik samen met mijn broer en vader diverse bedrijven opgezet en er was op dat moment weinig tijd voor ontspanning. In 2012 nodigde Jack Smit me weer eens uit om bij thuiskomst van de duiven weer eens te komen kijken. Het duivenvirus stroomde weer snel door de aderen en ik kocht een klein hokje om voor Jack te gaan kweken. De eerste duiven haalde we bij Bennie de Vries uit Bolsward. Een fantastische kerel met dito verhalen.

Jack was op dat moment de enige liefhebber die met duiven vloog op Vlieland, en dan vooral de marathon. Kjelt Venema had en heeft ook nog duiven, maar kweekt vooral voor andere collega’s. Tot 2015 heb ik veel op de duiven gewacht bij Jack. Ik investeerde in nieuwe duiven van diverse hokken en besloot een nieuw hok te kopen.

Het hok was eigenlijk wat te groot voor alleen kweekduiven en vanaf 2016 besloot ik om ook maar eens wat duiven uit te wennen. De basis was gelegd. Vanaf 2017 ben ik mee gaan draaien op de marathonvluchten. Eerst een paar en vanaf 2019 het hele programma. Tot en met 2019 in combinatie met Jack en sinds 2020 op eigen benen.