Vlieland en duiven

Optrainen

Het vliegseizoen begint op Vlieland met een eerste training vanaf Schagen in Noord Holland. De jonge duiven hebben hun eerste training gehad vanaf “Het Posthuys”, dat ligt 12 km buiten het dorp. Daarna moeten ze gelijk het water over, en brengen we ze naar de kop Noord Holland. Schagen ligt op 60 km van Vlieland. Dit is altijd billen knijpen, want het is regelmatig gebeurd dat er vele duifjes in Noord Holland achterblijven. Met de thuiskomers gaan we dan naar Zaandam, leiden, Breda en uiteindelijk Antwerpen. Daarna gaan ze met de Friese duiven mee. Ook weer een uitdaging of ze uit het grote koppel “duiken” en aan de westkant van het IJsselmeer langsgaan.

Inkorven

Zoals al eerder aangegeven trainen we de jongen zelf op tot Antwerpen. Om de duiven verder klaar te stomen voor de grote fond korven we de duiven in bij duivenvereniging “Ons Genoegen” in Harlingen. We zetten de manden om 16.50 uur op de boot. Na een bootreis van 1 uur en 40 minuten halen leden van deze vereniging de duiven op van de boot. Zij brengen de duiven naar het inkorflokaal.

De volgende ochtend zet personeel van de rederij Doeksen de manden en klok weer aan boord. Om ongeveer 10.40 uur arriveert de klok op Vlieland.

Voor de marathon is de uitdaging nog groter. Dan neem ik wederom de boot van 16.50 uur naar Harlingen. Bij aankomst rijd ik meestal met Harlinger marathon liefhebber Peter Jaarsma naar Balk, waar wij de duiven inkorf bij NIC “de Zuidwesthoek”. Sinds 2019 korf ik in bij deze NIC. Een geweldige club met vele liefhebbers uit Balk en omstreken. Terug naar Vlieland kan ik dan niet meer, omdat de boot om 19.00 uur weer naar Vlieland vertrekt. Meestal blijf ik dan een nachtje slapen in Harlingen om de volgende morgen weer de boot van 9.00 uur naar Vlieland te nemen. Kortom, 18 uur onderweg om de duiven in te korven voor de marathon….

Gelukkig haalt Peter mijn klok vaak van de boot om deze mee te nemen naar Balk voor het afklokken. Wanneer ik dit ook nog zelf doe, ben ik in 1 week 36 uur kwijt voor inkorven en afklokken, tja liefhebber van de sport.

Opbouw van het hok

Ik heb bij diverse liefhebbers duiven gehaald. Veilingsites hebben me in het begin wegwijs gemaakt. De laatste jaren haal ik ook rechtstreeks bij Liefhebbers. In de zoektocht naar de duif, die het niet erg vind om de laatste kilometers door de Zilte lucht van de Waddenzee te vliegen met regelmatig veel westenwind, heb ik momenteel een breed kweekhok. Teveel duiven, maar dat wordt mede ook gevoed door het enthousiasme en de zoektocht naar het sterke stammetje.

Momenteel huizen er meerdere duiven van:

  • Gerrit Veerman, Volendam
  • Fam. Hommes, Akersloot
  • Fam. Rekker-Westra, Berlicum

  • Bennie Homma, Balk

  • Jan Schreurs, Nieuw Vennep

  • Vincent Vork, Noorden

  • Bertrik Murk, IJsselstein

De meeste duiven hebben ouders, die teletekst hebben gevlogen en daarnaast ook een titel als asduif. Kweken uit duiven die weten wat kopvliegen is en daarbij rekening houden met de anatomie en het karakter. En dan hopen op de juiste koppeling.