Systeem

Ik speel nestspel. Vanaf november scheid ik de duiven, vanwege het gemak en rust in het hok. In januari koppel ik de duiven, en laat ik ze een jong grootbrengen. Vanaf half maart haal ik de duiven weer uit elkaar. In deze periode kunnen ze goed trainen, zonder ze te moeten motiveren. Tot begin mei houd ik de duiven gescheiden, dan koppelen zodat de juiste standen voor de eerste vlucht worden gerealiseerd.

De eerste vlucht bij afdeling Friesland is Limoges. Deze wordt gevlogen met een neststand van 10 dagen eieren, daarna bepalen thuiskomsten en andere factoren de neststanden van de duiven op de marathon. Hier ligt natuurlijk een grote uitdaging, maar dat maakt dit spel ook weer leuk.

De duiven worden zaterdag of zondag voor het inkorven nog gelapt op 60 tot 100 km. Hier zijn we veelal afhankelijk van enthousiastelingen, die de duiven willen wegbrengen aan de vaste wal (vanuit Harlingen).

Dit jaar, 2021, heb ik eerder gekoppeld waarmee ik met wat oudere jongen de jonge duiventour vanaf Heusden Zolder, 250 km, probeer mee te vliegen met de afdeling tot de laatste vlucht, ongeveer 500 km+.